Motto:  Când întrebările studenţilor primesc răspunsul profesorilor, ştiinţa se explică.

                             Când întrebările studenţilor devin întrebările profesorilor, ştiinţa progresează.

 

          C. Camera de tortură

             Te afli într-o camera care are numai o usa, singura modalitate de iesire. Încuietoarea ei este formata din 10 rotite, fiecare cu cifrele 0-9,
             plus un mic buton rosu. Lânga usa este o masa pe care se afla un computer, a carui interfata are 10 butoane - câte unul pentru fiecare cifra, iar ecranul este format
             din doua linii a câte 10 locatii fiecare.

             Pe unul din pereţii celulei este scris următorul mesaj:

"Camera in care te afli este echipată cu două modalităţi sigure de a te ucide: reţeaua de ventilaţie - care poate împrăştia un un gaz otrăvitor, şi podeaua mobilă - care se poate deschide astfel ca să cazi într-un bazin plin cu crocodili.

Codul de deschidere al uşii este format din 10 cifre oarecare. Când tastezi  un astfel de număr şi apeşi apoi pe butonul roşu, uşa se va deschide în 15 minute. Totuşi, între timp se poate activa una din cele două capcane (gazul sau podeaua). Recunosc, nu am putut sa le aranjez astfel ca să acţioneze simultan. Numai una din capcane va deveni activă; o încercare de a le activa simultan pe amândouă le-ar bloca.

Ai remarcat computerul din cameră. Este de un tip special, care lucrează după un anumit algoritm. Dacă introduci un număr de 10 cifre, el va scoate alt număr de 10 cifre.

Mecanismul de deschidere este legat de acest computer. Pentru orice intrare x (de 10 cifre) cu ieşirea y, dacă formezi pe usă numărul x se va deplasa podeaua, iar daca formezi y, gazul otrăvitor se va împrăştia în cameră. Dars e poate şi invers: dacă x aduce gazul otrăvitor, y va deplasa podeaua.

Succes ! Poate ai noroc să scapi. Deşi eu nu cred !"

          Te duci la computer, te mai uiţi odată la el şi încerci câteva numere la întâmplare. Dacă scrii 9630751442,  răspunsul va fi 1111211101. Dacă scrii 6626012798, obţii 1120003111.  Mai incerci: pentru 3578545411 ai ieşirea 0201230110, iar pentru 4720309962 răspunsul este 2021101102.

          Evident, nu poţi supravieţui 15 minute într-o cameră plină cu gaz otrăvitor sau într-un bazin plin cu crocodili infometaţi.

Dar viata îţi este dragă şi vrei să scapi.

Cum faci ?

 

Sursă: Grey Labirinth

Vezi comentarii
Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii
xipehudu_xifoforu_2004
Eu aș încerca să fac să crape calculatorul, băgînd de pildă ca input numărul 1111111111. Sînt curios care ar fi outputul ... :D :D :D

bburlacu

@ xipehudu - la tine deformatie profesionala smiley


szabozoltan

In enunt se precizeaza: Computerul din camera este de tip special, daca introduci un cod de 10 cifre, genereaza un alt cod de 10 cifre. Deci computerul care genereaza codul nu crapa ci va genera un cod: un alt numar de 10 cifre, unic determinat, in functie de datele de intrare. 

Se considera ca algoritmul de criptare este definit astfel incat sa preintampine acest caz foarte ingenios propus de dumneavoastra, Iar problema va ramane o problema frumoasa in continuare. wink