Am primit o solutie corecta de la Bogdan Burlacu.

Postez totusi o solutie putin mai extinsa:

Iata rationamentul expus de condamnat:

Ziua executiei este fixata in cursul saptamanii urmatoare, care incepe maine, luni si se sfarseste duminica seara. Deci ultima zi in care voi fi omorat este ziua de duminica. Daca tu, temnicerule, ai fixat aceasta zi de duminica pentru executarea sentintei, atunci nu vei putea sa o duci la indeplinire ceea ce ti-ai propus, deoarece eu - fiind in viata sambata seara, voi sti ca ziua sorocului este duminica; aceasta fiind ultima zi din saptamana, nu mai ai alta zi sa ma omori. Este limpede asadar, ca nu poti fixa pe duminica ziua executiei, fiindca mi-ai da posibilitatea s-o aflu inca de sambata seara.

          Temnicerul a fost nevoit sa recunoasca ca asa stau lucrurile si ca, intr-adevar, daca ar fi vorba de duminica, conndamnatul ar avea posibilitatea sa scape cu viata.

La care acesta continua:

- Deci, daca recunosti ca duminica nu ma poti omori, putem sterge ziua respectiva din calendarul executiei. Iar temnicerul, intr-adevar, sterse ziua de duminica ca posibila pentru executie.

- Acum, continua condamnatul, cand ziua de duminica nu mai este posibila, ramane că ultima zi in care imi poti pune capul pe butuc este sambata. Dar daca eu mai sutn in viata vineri seara, voi sti ca nu mai ai la indemana decat ziua de sambata ca sa iti poti indeplini sentinta. Inaseamnă că iarasi voi cunoaste inainte de soroc ziua executiei. Este drept ?

          Temmicerul, neavand incotro, fu nevoit sa excluda si ziua de sambata din calendarul executiei, ramanad ca ultima zi posibila sa fie vineri. Iar condamnatului nu-i ramasese decat sa-i dovedeasca, printr-un rationament identic, ca vineri fiind ultima zi posibila, el o va sti dinainte. Acelasi lucru il demonstra temnicerului si in privinta celorlalte zile ale saptamanii. In consecinta, cunoscand inainte ziua executiei - chiar cu cateva ore numai - el trebuia sa fie crutat, potrivit obiceiului pamantului.

Evident, este o solutie pur logica, cu un rationament destul de fin. Oare califul va tine cont de aceasta ? (BB).