Soluţii corecte: Aurel Ionescu, Zoltan Szabo, Emil-Claudiu Man. Au mai dat solutii (aproape complete) Viorel Manta si Cristian Daniel Balanoiu.

 

Aurel Ionescu:

DOMNITOR

TARA

SECOL

BATALIE

INFORMATIE

MATEI BASARAB

TARA ROMANEASCA

10.XVI

2.FINITA

17. MANASTIREA ARNOTA

STEFAN CEL MARE

16.MOLDOVA

7.XV

14.CODRII COSMINULUI

14. A CONSTRUIT 21 DE BISERICI

PETRU RARES

7.MOLDOVA

13.XV

5.OBRETIN

8.Casatorit cu ELENA DOAMNA

VLAD TEPES

6.TARA ROMANEASCA

11.XV

Batalia de la Dunare

12.ORDINUL DRAGONULUI

IANCU DE HUNEDOARA

9.TRANSILVANIA

10.XV

10. Cruciada de la VARNA

15.Comemorat de BNR

CONSTANTIN BRANCOVEANU

7.TARA ROMANEASCA

13.XVII

13.ZARNESTI

11. 7 FIICE

 

Din 6 rezulta ca Matei Basarab si Iancu de Hunedoara au domnit unul in Transilvania si unul in Tara Romaneasca (pentru ca din 16 Stefan cel Mare a domnit in Moldova) apoi rezulta ca pentru Vlad Tepes ramane Tara Romaneasca.

Am scris in tabel de unde am extras datele, cele care nu au numar au ramas prin excludere.

 

 

Emil-Claudiu Man:

Din 14,16 știm că Ștefan cel mare  a fost domnitor al Moldoveia construit cel putin 21 de bisericia purtat Batalia de la Codrii Cosminului.

Din 5 si 13 știm că Petru Rares, domnitor al Moldovei și a participat la Batalia de la Obertin.

Din 9,10,17 știm că Matei Basarab este ctitorul Manastirii Arnota, nu a participat la Cruciada de la Varna, de aici rezultă că domnitorul din Transilvania a participat la Cruciada de la Varna, iar Matei Basarab este domnitor al Țării Românești dar și că Iancu de Hunedoara este domnitorul din Transilvania cu ajutorul lui 6, iar cu ajutorul lui 15 știm că Iancu de Hunedoara a fost comemorat de BNR prin emiterea unei monede de aur si a unei monede de alama.

Au mai rămas bătăliile de la Dunare(din 11), Finta (din 2), respectiv Zarnesti(din 3), batalii purtate de domnitori din Tara Romaneasca.

Din 1,2,3,4 știm că 4 domnitori s-au nascut in sec.XV, Domnitorul nascut in sec.XVI a participat la Batalia de la Finta, Domnitorul nascut in sec.XVII a participat la Batalia de la Zarnesti, deci al treilea domnitor din Tara Romaneasca si cei 2 din Moldova si cel din Transilvania sunt nascuti in sec. XV. De aici si din 7 avem Stefan cel Mare, tatal lui Petru Rares, iar din 8 Petru Rares a fost casatorit cu Elena Doamna.

Din 10 aflăm că Matei Basarab s-a născut în sec. XVI, iar din 13 rezultă că în sec. XVII s-a născut Constantin Brâncoveanu, rămânând Vlad Țepeș care s-a născut în sec. XV, toți cei vrei fiind domnitori ai Țării Românești. Deci Matei Basarab s-a născut în sec. XVI, participat la Batalia de la Finta, în sec. XVII s-a născut Constantin Brâncoveanu și a participat la Batalia de la Zarnesti, rămânând Vlad Țepeș care s-a născut în sec. XV, a participat in Batalia de la Dunare, iar din 12 știm că Vlad Tepes a facut parte (pentru o perioada) din Ordinul Dragonului.

 Singurul lucru inedit rămas este domnitorul care a avut 7 fiice, domnitorul rămas fiind Constantin Brâncoveanu.