Soluţii corecte: Zoltan Szabo, Ady Nicolae, Ionel-Vasile Pit-Rada, Aurel Ionescu, Stefan Gatachiu, Emil-Claudiu Man

 

Ionel-Vasile Pit-Rada:

 

Aurel Ionescu:

Deoarece avem 12 bete si trebuie sa formam 5 patrate trebuie ca unele patrate sa aiba 8 laturi comune, ceea ce nu se poate fara a se suparpune

Deci Solutia ar fi sa formam unele patrate mai mici, si atunci vom pastra doua bete perpendiculare de deasupra patratului de jos si mai punem doua bête astfel incat sa formam 3 patrate mici. Cu inca 4 bete pe care le mai putem muta vom forma un patrat mare, care cu o latura a sa va compete al treilea patrat mic.

 

Emil-Claudiu Man (solutie cu mutarea a numai 2 bete de chibrit):

Am mutat chibritul din mijloc in mijlocul patratului de jos, si apoi unul dintre chibritele de sus care formeaza un patrat peste acest chibrit facand o cruce in mijlocul patratului de jos.

Astfel am ramas cu un singur patrat sus, iar jos am facut 4 patrate mai mici, deci in total avem 5 patrate. Cele 2 bete de chibrit care raman sus suspedante se pot scoate afara.

 

Zoltan Szabo si Ady Nicolae dau solutii care considera patrate formate la "imbinarea" betelor de chibrit.

 

Zoltan Szabo:

Solutia 1 (nu tine cont de orientarea capetelor de chibrit)

Sase bete raman pe loc, iar alte 6 bete sunt mutate.

Se formează 3 pătrate mari pe diagonala, iar alte 2 pătrate mici se formează la intersecţia a două pătrate mari, fiind delimitate de cele 4 beţe de chibrit ce formează un '+' (o cruce).

Solutia 2

Sunt evidenţiate cele 6 chibrituri care s-au mişcat (colorate cu maro)

S-au format 3 pătrate mari şi alte două pătrate minuscule la intersecţia beţelor fără capete roşii ce formează o cruce (un '+').

 

Ady Nicolae:

Considerăm că este obligatoriu să mutăm 6 beţe.

Vom avea pătrate mari şi pătrate mici, obţinute la intersecţia a patru beţe de chibrit.

Mutăm cele 3 beţe din partea de jos a figurii şi obţinem imaginea din stanga.

In acest moment avem deja 5 pătrate (3 mari şi 2 mici) însă va trebui sămai mutăm 3 beţe. Alegem să mutăm cele două beţe din partea de jos şi pe cel din stânga figurii. Obţinem cele 5 pătrate.