Soluţii corecte: Ady Nicolae, Ioana Anca Ilie, Ionel Dobre, Viorel Manta, Andrei Teodor Popa, Ionel-Vasile Pit-Rada, Sergiu Fintineru, Aurel Ionescu, Zoltan Szabo, Stefan Gatachiu

Ionel-Vasile Pit-Rada:

Observam ca in desen apar 9 patrate de latura 1, 4 patrate de latura 2 si 1 patrat de latura 3.
Se observa ca prin stergerea a 6 linii in desen nu mai apar patrate.

De exemplu se sterg a doua, a treia, a sasea, a saptea a zecea si a doisprezecea linie verticala.

Se poate verifica cu ajutorul unui program ca nu exista solutie cu cinci stergeri, prin parcurgerea tuturor submultimilor formate din 5 linii.
Deci numarul minim de linii care trebuie sterse pentru a nu mai exista patrate este 6.
 

Zoltan Szabo:

Observăm, că pentru a strica pătratul de mărime 3x3, obligatoriu trebuie să eliminăm un segment de pe conturul desenului. 

Având 9 pătrate de mărime 1x1 și fiecare trebuie să aibă câte o latură eliminată, Putem grupa două câte două pătratele la o latură comună eliminată astfel 4 segmente eliminate rezolvă 8 pătrățele de dimensiune 1x1, iar a 5-a latură va fi cea pomenită mai sus de pe contur va rezolva al 9-lea pătrat.

Astfel cu 5 linii eliminate putemr ezolva toate pătratele de dimensiune 1x1 și 3x3. Dar din păcate toate combinațiile de eliminare vor păstra cel puțin un pătrat 2x2 în schemă. Astfel mai avem nevoie de eliminarea celui de al 6-lea segment, să distrugem acel pătrat 2x2.

 

Stefan Gatachiu:

Prin ștergerea unei linii de pe o latură a pătratului mare (de 3x3) se „distrug” pătratul mare și un pătrat mic (de 1x1). Mai rămân 8 pătrate mici.

Prin ștergerea unei linii din interiorul pătratului mare se distrug două pătrate mici care au în comun acea linie. Deci trebuie șterse 4 linii din interiorul pătratului mare. Dar oricum am grupa pătratele mici câte două, ori mai rămâne un pătrat 2x2, ori două pătrate mici care nu au o latură comună. Deci mai este necesară eliminarea unei linii

Astfel, trebuie șterse 6 linii astfel încât să nu mai rămână pătrate.

 

Sergiu Fintineru:

Andrei Teodor Popa: