Problema postată (modificare după o problemă a lui Raymond M. Smullyan) presupune ca o singură întrebare să fie adresată celor 2 locuitori: Este celalalt sincer sau mincinos? la care răspunsul să fie DA sau NU.

În acest caz, există 4 posibilităţi:

A

B

 Raspunsul lui A

Raspunsul lui B

Sincer

Sincer

DA

DA

Sincer

Mincinos

DA

NU

Mincinos

Sincer

NU

DA

Mincinos

Mincinos

NU

NU

Un locuitor sincer va răspunde întotdeauna DA, iar un locuitor mincinos va răspunde întotdeauna NU (nu există decât locuitori sinceri şi mincinoşi pe insulă). Deci, cele 2 răspunsuri coincide când cei 2 sunt ambii sinceri sau ambii mincinoşi şi diferă când unul este sincer şi celalalt este mincinos.

 

Niciunul dintre rezolvitori nu a interpretat aşa textul problemei (deşi s-a specificat clar în comentarii, în urma unei întrebari!), aşa încât considerăm soluţii corecte pe cele cu un raţionament logic corect şi care respectă o interpretare a întrebării “dacă celălalt este sincer sau mincinos”:

 

Zoltan Szabo, Viorel Manta şi Mihaela Margjescu au considerat o singură întrebare (Celălalt este sincer?), caz în care răspunsuile vor coincide întotdeauna.

Aurel Ionescu, Emil Claudiu Man, Ady Nicolae şi Camelia Muşetescu au considerat 2 întrebări diferite “Celalalt este sincer?” şi “Celalalt este mincinos?”. În cazul în care aceeaşi întrebare este adresată amândorura, atunci răspunsurile coincid indiferent de tipul locuitorilor. În cazul în care cei 2 locuitori primesc întrebări diferite, atunci răspunsurile diferă indiferent de tipul locuitorilor.