Motto:  În vreme ce prostia îşi vede de drumul ei, deştepăciunea o ia mereu de la capăt.

D. (Pastile):

          Săptămâna trecută mi-a telefonat un prieten şi m-a rugat să îl ajut să rezolve o problemă. Problema mi s-a părut interesantă pentru a o propune mai departe.

          Prietenul meu a primit de la doctor o reţetă cu 2 medicamente (să spunem A si B). El trebuie sa ia zilnic o pastilă din medicamentul A şi o pastilă din medicamentul B.

          Medicamentele sunt puternice, aşa că nu poate lua decât o pastilă pe zi din fiecare. Nici mai mult, nici mai puţin (întreruperea ar duce la eşuarea tratamentului).

          În plus, nu poate lua cele doua medicamente decât împreună, dizolvate în multă apă (luarea lor separat poate avea efecte secundare grave).

          Pe scurt, amicul în cauză a deschis flaconul cu medicamentul A şi a lăsat să-i cadă în palmă o pastilă.

          Apoi a luat flaconul cu medicamentul B, dar (cui nu i se întâmplă ?) din greşeală, din el au picat 2 pastile, amestecându-se cu pastila din medicamentul A.

Pastilele arată identic: au aceeaşi mărime (cam cât o aspirină), formă, culoare, greutate. Nu pot fi diferenţiate prin nimic.

Ce să facă ?

          Singura soluţie pare a fi aruncarea celor 3 pastile şi continuarea tratamentului cu ce a rămas. Iar în final, pentru a duce cura până la capăt, să cumpere alte flacoane, din care să consume cât îi mai trebuie.

Decizie costisitoare, având in vedere că cele două medicamente nu sunt compensate.

Şi totuşi există posibilitatea de a corecta eroarea, şi a lua zilnic câte o pastilă din fiecare medicament, fără a irosi nici o pastilă. Cum ?

Sursă: Săptămâna 147 (2004)

 

Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii