A. Cărți

Într-o stivă de cărți se găsesc doar cărți cu coperta roșie sau albastră.  Știind că există o carte cu copertă albastră deasupra căreia sunt așezate două cărți cu coperta roșie, o carte roșie sub care se găsesc două cărți cu coperta albastră, o carte cu coperta albastră poziționată între două cărți roșii și o carte cu coperta roșie poziționată între două cărți cu coperta albastră, puteți spune minim câte cărți se află așezate una peste alta (câte cărți sunt în stivă)?

Sursa: problema originală (Ruxandra F. Olimid)

 

A. Books

In a stack of books are books with either a red or a blue cover. Knowing that there is a book with a blue cover under two books with a red cover, a book with a red cover under which there are two books with a blue cover, a book with a blue cover positioned between two books with a red cover, and a book with a red cover positioned between two books with a blue cover, can you tell at least how many books are stacked?

Source: original puzzle (Ruxandra F. Olimid)

Vezi comentarii
Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii
trofin

Trebuie să se înțeleagă că poziția cărților  de culoare roșie sau albastră  în stivă este succesivă , adică când spunem rușu - albastru - albastru aceste cărți sunt  poziționate una după alta ? 


ruxandra

Nu inteleg intrebarea, cartile sunt pozitionate una peste alta, intr-o stiva de carti. Problema cere numarul minim de carti, posibil in conditiile date.