Motto: Ca să pleci de la premiza falsă, trebuie să ştii totuşi adevărul  (Laurentiu Orăşanu)

 A. Comoara lui Ali - Baba

           Se spune că Ali-Baba a chemat la el pe cinci dintre cunoscuţii săi hoţi, pentru a le face lichidarea, intrucât ... erau prea hoţi, furându-l din ochi.

          Iată  -  spune el  - vă dau acest sac cu pietre preţioase, partea voastră din prada pe care am adunat-o impreună.  Împărţiţi-o în cinci părţi egale.

          Fiecare însă s-a gândit să facă împărţeala ... hoţeste. "Punem sacul într-o scorbură şi rezolvăm lucrurile mâine dimineaţă"  -  au zis cei cinci hoţi, toţi având însă câte un gând ascuns.

          Abia s-au culcat şi cel mai şmecher din ei s-a şi repezit la scorbură, a împărţit nestematele în cinci părţi egale, rămânându-i o piatră în plus. A înşfăcat o grămadă, plus piatra rămasă, a pus cele patru grămezi la loc în sac şi s-a furişat în culcuş. Nici nu s-a instalat bine, că  a ieşit al doilea hoţ, care  -  la rândul lui  - a împărţit nestematele în cinci părţi egale şi i-a rămas de asemenea o piatră în plus. A luat partea care  considera că i se cuvine şi piatra în plus, rezultată din împărţire şi s-a dus la culcare. La fel au procedat şi al treilea, şi al patrulea şi al cincilea hoţ.

          Dimineaţa, cei cinci tovarăşi au împărţit "frăţeşte" nestematele rămase, au luat fiecare câte un număr egal şi nu le-a rămas nici o piatră preţioasă în plus.

          Câte pietre preţioase le-a dat Ali-Baba ?

 

Pentru a salva problema in format docx apasati aici

Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii