Andrei urmeaza ora de chimie. Profesoara intra in clasa si incepe, ca de obicei, sa le povesteasca o experienta personala.

 

B. Laborator contaminat

"Sa vedeti ce am patit cand eram in stagiu de cercetare in strainatate. Lucram la un laborator de combatere a virusilor care, din cauza unor probleme a fost contaminat. Laboratorul avea 16 camere, dispuse sub forma unui careu 4x4 si toate camerele, cu exceptia celei in care ma aflam, situata in coltul stanga sus, erau contaminate. Iesirea era posibila numai prin camera din coltul dreapta jos. Aveam echipamente de protectie, dar problema era ca nu puteam lasa virusul activ in niciuna din camere pentru ca pericolul de extindere era mare. In fiecare camera exista un mecanism de distrugere a virusului care nu putea fi activat decat local. Problema era ca la activarea acestuia, se bloca usa din exterior si deci intrarea in camera nu mai era posibila (iesirea din camera ramanea posibila). Acest lucru era valabil pentru toate camerele contaminate, in care trebuia activat acest mecanism de distrugere a virusului. Imi aduc si acum aminte ca nu mi-a fost deloc usor sa gasesc o modalitate de iesire, care sa permita si distrugerea virusului din toate camerele contaminate…"

Andrei asculta cu atentie povestea profesoarei si gandeste ca este o inventie. Este aproape convins ca nu avea cum sa gaseasca o modalitate de iesire in conditiile date... “Ba nu, am gasit!” tresare Andrei, “este posibil!” Ce solutie putea sa gaseasca Andrei?

Sursa: Popular Mechanics (adaptare)

Vezi comentarii
Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii
Stefan

Fiecare cameră are ieșiri/intrări către toate camerele vecine? Adică, de exemplu, o cameră din centrul grilei este vecină cu alte 4 camere. Din acea cameră se poate intra in oricare din celelalte camere? În caz afirmativ, când se intră într-o astfel de cameră și se acționează mecanismul de distrugere a virusului se blochează doar ușa pe care s-a intrat, iar celelalte uși spre camerele vecine se pot folosi?


ruxandra

Da, dintr-o camera se poate trece in toate camerele vecine. Insa cand se blocheaza accesul, se blocheaza in totalitate accesul catre camera respectiva (nu se mai poate intra in camera).