B. Obtinerea berii

In pauza dintre reprize, colegii analizeaza procesul de obtinere a berii in beraria in care se afla. Pentru a obtine produsul final, se trece prin mai multe etape. In fiecare dintre aceste etape se castiga sau se pierde o anumita cantitate de produs (din cauze tehnologice):

Cereale brute => obtinerea maltului (creste cu 0,5%) => macinarea (scade cu 0,5%) => fierberea (scade cu 0,3%) => fermentarea (creste cu 0,4%) => imbutelierea (scade cu 0,2%)

Cata bere se obtine daca se porneste cu o cantitate de cereale care ar fi corespunzatoare pentru 10 litri de bere in cazul ideal (nu se castiga si nu se pierde nimic pe parcursul procesului de fabricatie)?

Nota: Mai multe informatii despre procesul de fabricare al berii se pot gasi aici

Sursa: problema originală (Ruxandra F. Olimid)

 

B. Brewing

In the break, the colleagues analyse the process of making the beer in the brewery where they are. To obtain the final product, there are several production steps. In each step, a small quantity is gained or lost, because of technological reasons.

Grains => malting (increasing with 0,5%) => mashing (decreasing with 0,5%) => boiling (decreasing with 0,3%) => fermentation (increasing with 0,4%) => bottling (decreasing with 0,2%)

How much beer is obtained in the end if for start the quantity of cereal would be for exactly 10 litres of beer in the ideal case (there are no gains or loss in the process)?

Note: More on how beer is made here

Source: original problem (Ruxandra F. Olimid)

Vezi comentarii
Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii
iodacir

Cred ca intrebarea care se pune este ce cantitate bruta de cereale e necesara pentru a obtine 10 litri de bere?


Ady

Sigur intrebarea este corecta? Pentru ca raspunsul logic ar fi 10 litri. Sau nu am prins eu sensul intrebarii... :)

 


ruxandra

Posibil ca intrebarea sa nu fie clara, multumesc pentru comentarii. Am modificat si textul problemei.

Se porneste cu o cantitate de cereale care corespunde intr-un mediu ideal unei cantitati de bere de 10l (fara nicio pierdere sau adaugare in lantul de productie), insa in practica, pentru exemplul dat, procesul este afectat cu valorile indicate in fiecare etapa. Se cere cantitatea de bere care rezulta in practica, cu pierderile si castigurile indicate.