Soluţii corecte: Jean Henry Berevoescu, Zoltan Szabo, Ioan Scutaru, Traian Dajma, Viorel Manta, Stefan Gatachiu, Emil Claudiu Man.

 

Jean Henry Berevoescu:

Pe linia galbena, casutele innegrite sint (de sus in jos) [#index (continut)]: #1 (1), #3 (7), #6 (2) si #9 (3).

Metoda: am semnat cu o linie verticala rosie fiecare cifra care apare de mai mult de 2 ori pe coloana, cu o linie neagra orizontala fiecare cifra care apare de mai mult de 2 ori pe linie si cu un cerc albastru pe cele care sint unice si pe linie si pe coloana. Am pornit de la centru, cu coloana galbena. Sint doar citeva variante posibile de innegrire, pentru fiecare varianta, am largit in stinga-dreapta / sus-jos innegririle (cu preferinta casutele cu ambele linii [rosie verticala – neagra orizontala], dupa regula data (doua casute innegrite nu se pot “atinge” decit intr-un colt). Singura varianta in care si casutele albe sint intr-un spatiu continuu si nu ramin dubluri pe linii sau pe coloane este in imaginea atasata.

 

Emil Claudiu Man:

Am rezolvat problema începând cu căsuțele care trebuie obligatoriu înnegrite pentru a respecta condițiile problemei.

Pe linia 4 avem doi de 2 consecutivi plus un al treilea 2. Pe cei doi de 2 consecutivi nu îi putem înnegri deci vom înnegri al treilea 2. Identic pe linia 7 avem 3 de 6 (2 consecutivi) vom înnegri primul 6. Continuând cu aceeași logică am obținut soluție din imaginea de mai jos, unde nu am porțiuni albe izolate unele de altele, zona albă formând o unică zonă continuă în grilă, iar numerele înnegrite de pe linia(coloana) galbenă sunt: 1,7,2,3(cifrele care au apărut de 2 ori pe linia galbenă).

Video cu rezolvarea: https://streamable.com/4jfge