Soluţie corectă: Szabo Zoltan:

 

Voi considera că:

- surpriza se refera la faptul, ca nu ne asteptam sa gasim un ou in cutia pe care o deschidem, totusi este.

- nu e surpiza daca stim ca oul e in cutie, si intr-adevar e acolo.

Astfel având două cutii, putem folosi următorul raţionament:

   1. a doua cutie nu poate fi cutia cu surpriză. Dacă în prima cutie nu a fost nimic, atunci ştim sigur că a doua cutie conţine oul Kinder, în consecinţă nu mai e surpriză.

   2. Eliminând dintre soluţiile posibile cea de a doua cutie, rămânem cu o singură cutie. În acest caz nici aceasta nu se poate considera surpriză.

Deci nu avem nicio cutie surpriză.

 Generalizare:

Având 10 cutii. Observăm că deschizând cutiile în ordinea 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 până la găsirea oului Kinder, atunci ultima cutie nu mai reprezintă surpriză. Deci cutia 10 se poate elimina din şirul nostru.

Conform aceluiaşi raţionament, deschizând cutiile în ordinea 1,2,3,4,5,6,7,8,9 până la găsirea oului Kinder, atunci cutia 9 nu mai reprezintă surpriză. Deci cutia 9 se poate elimina din şirul nostru.

Conform aceluiaşi raţionament, deschizând cutiile în ordinea 1,2,3,4,5,6,7,8 până la găsirea oului Kinder, atunci cutia 8 nu mai reprezintă surpriză. Deci cutia 8 se poate elimina din şirul nostru.

Conform aceluiaşi raţionament, deschizând cutiile în ordinea 1,2,3,4,5,6,7 până la găsirea oului Kinder, atunci cutia 7 nu mai reprezintă surpriză. Deci cutia 7 se poate elimina din şirul nostru.

Conform aceluiaşi raţionament, deschizând cutiile în ordinea 1,2,3,4,5,6 până la găsirea oului Kinder, atunci cutia 6 nu mai reprezintă surpriză. Deci cutia 6 se poate elimina din şirul nostru.

În acest fel toate cutiile vor fi eliminate una câte una.

Deci nicio cutie nu poate fi considerată cutie surpriză.

 

Notă (AA): O explicatie a paradoxului, sugerata de Marcus consta in faptul ca egalitatea cu care cele 10 cutii se dovedessc incapabile – prin rationamenul de mai sus – sa gazduiasca un ou surpriza creaza o nedeterminare de gradul 2 care reda caracterul imprevizibil al prezenţei oului intr-o anumita cutie.

Exista mai multe probleme similare bazate pe acelasi paradox, cea mai cunoscuta fiind cea a condamnatului la moarte (care va fi executat in saptamana urmatoare, intr-o zi pe care nu o va sti dinainte!).