C.  Calendar de Crăciun

În unele tări (în special tările nordice și germanice) există tradiția unui calendar de Crăciun care conține mici daruri, câte unul pentru fiecare zi a lunii decembrie până în ajun. Acesta este de multe ori sub forma unei cutii cu ciocolată, sub fiecare număr de la 1 la 24 fiind ascunsă o bomboană. În cazul problemei noastre, cutia este de formă dreptunghiulară, cu 6 linii și 4 coloane. Numerele 1-24 nu sunt plasate în ordine în aceste 24 de careuri, ci amestecate. Știind că nu există 2 numere consecutive vecine (2 numere sunt considerate vecine dacă au o latură a careului în care sunt plasate comună), câte modalități de aranjare a numerelor pe calendarul de Crăciun există?

Sursa: problema originală (Ruxandra F. Olimid)

 

C.  Advent calendar

In some countries (especially the Nordic and Germanic countries) there is a tradition of an advent calendar containing small gifts, one for each day of December until Christmas Eve. It is often in the form of a box of chocolates, with a candy hidden under each number from 1 to 24. In our case, the box is rectangular, with six rows and four columns. The numbers 1-24 are not placed in an order in these 24 squares but mixed. Knowing that there are no two neighboring consecutive numbers (2 numbers are neighbors if they have a side of the square in which they are placed common), how many possibilities to arrange the numbers in the advent calendar are there?

Source: original puzzle (Ruxandra F. Olimid)

Vezi comentarii
Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii
pitrada

Valoarea ceruta se poate reprezenta ca un intreg pe 64 biti sau depaseste?


ruxandra

Imi pare rau, nu pot da un raspuns la aceasta intrebare.


trofin

Dacă nu se poate identifica prin metode de analiză combinatorie numărul de variante de completare a calendarului , se poate preciza un interval de existență a acestui număr , cum ar fi între un număr minim de variante și un număr maxim de variante posibile ? 


ruxandra

Da, pentru orice problema se puncteaza (partial sau total) orice solutie primita.