C. Joc cu bile

Într-un joc sunt folosite 32 de bile numerotate de la 1 la 32. Printre aceste bile sunt 3 cu numere câștigătoare. Numărul fiecărei bile câștigătoare este cunoscut de dealerul jocului. Jucătorul trebuie să identifice cele trei bile într-un număr optim de încercări. Jucătorul adresează dealerului întrebari care, prin răspunsurile dealerului cu DA sau NU conduc la identificarea celor trei bile cu numere castigatoare și închiderea jocului.

Întrebarea este: care este numărul optim maxim de încercări și numărul optim minim de încercări după care jocul se închide și jucătorul câștigă?

Sursa: Problema originala (Vasile Trofin)

 

C. Ball game

A games uses 32 balls numbered from 1 to 32. Among these balls there are three with winning numbers. The game dealer knows the number of the winning balls. The player must identify the three balls in an optimal number of attempts. The player asks the dealer questions which, through the dealer's answers with YES or NO, lead to the identification of the three balls with winning numbers and thus the end of the game.

The question is: what is the maximum optimal number of trials and the minimum optimal number of trials after which the game ends and the player wins?

Source: Original Problem (Vasile Trofin)

Vezi comentarii
Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii
trofin

La stabilrea numarului optim maxim si optim minim de incercari trebuie sa avem in vedere ca un joc este cu solutie deschisa , depinde de strategia aleasa de fiecare jucator , adica aceste numere nu sunt unice dar exista intotdeauna o strategie care da un numar maxim maximorum si un numar minim minimorum de incercari pentru a depista cele trei bile cu numere castigatoare. Cu cat numarul maxim este mai mic cu atat mai mult jucatorul este mai bine pozitionat si cu cat numarul minim este mai mare decat numarul minim minimorum cu atat strategia este mai putin eficienta. Exista si o strategie in care numarul maxim este acelasi cu numarul minim dar , in acest caz suntem intr-o situatie banala , arhicunoscuta. Ar fi bine ca fiecare autor de solutii sa prezinte si strategia pe care o adopta in solutionarea jocului precum si genul de intrebari pe care le adreseaza dealerului obligat sa dea raspunsuri ferme cu DA sau NU. Daca cineva se intreaba care este rostul solutiei cu numar minim de incercari , raspunsul meu este ca asa poate castiga mai usor daca adopta o strategie optima si distributia numerelor bilelor castigatoare in intervalul dat ii este favorabila.