"Niciodata nu mi-au placut problemele cu siruri de caractere", gandeste Andrei. Intr-un final, rezolva problema si primeste problema urmatoare, de data aceasta cu numere.

C. Patrat perfect minim

Care este cel mai mic patrat perfect care se poate scrie doar cu cifrele de pe o linie sau coloana a tastaturii calculatorului (prezent ca aplicatie pe PC), insa sa contina cel putin o data fiecare cifra?

Mai exact:

  • Tastatura contine pe linia de jos 1,2,3; pe linia din mijloc 4,5,6; pe linia de sus 7,8,9; analog, coloana din stanga este 7,4,1; coloana de la mijloc este 8,5,2 iar coloana din dreapta este 9,6,3.
  • Cifra 0 nu se considera pe nicio linie si nicio coloana;
  • Patratul perfect trebuie sa contina cel putin o data fiecare cifra de pe linia / coloana considerata, si toate cifrele sale trebuie sa fie situate pe aceasta linie / coloana (ex. 121 nu este o solutie corecta pentru ca nu contine cifra 3; 256 nu este o solutie pentru ca patratul perfect contine cifre atat de pe coloana 2, cat si de pe linia 2; in plus, nu foloseste toate cifrele de pe linie / coloana - lipseste ca cifra 8 (daca se considera coloana 2), respectiv 4 (daca se considera linia 2)).

Sursa: problema originală (Ruxandra F. Olimid)

Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii