Singura soluţie corectă şi completă este trimisă de Szabo Zoltan:

Problema se rezolva cu inductie matematica:

Daca n=1, atunci avem un singur leu. El se va năpusti asupra zebrei şi o va mânca.

Dacă n=2, atunci niciunul dintre lei nu se va atinge de zebră, fiecare dintre ei ştiind că dacă se apucă să mănânce din zebră, va deveni vulnerabil şi la rîndul lui va fi atacat de celălalt leu.

Dacă n=3, atunci cel mai apropiat leu va ataca zebra, pentru că ştie că în afara lui sunt doi lei, iar pentru n=2 leii nu se ating de mîncare.

Dacă n=4, atunci niciunul dintre lei nu se va apropia de zebră, că în afara lui sunt trei lei, iar pentru n=3, cel mai apropiat leu se năpusteşte asupra mâncării (adică aspura leului vulnerabil).

Cazul generual:

Presupunem că pentru n=2k niciunul dintre lei nu se apropie de zebră. Atunci pentru n=2k+1, primul leu ajuns la zebră o poate mînca, ştiind că ceilalţi 2k lei nu îl vor ataca.

In mod similar, acceptând că pentru n=2k+1 leul cel mai apropiat va devora prada, pentru n=2k+2 lei niciunul dintre ei nu va îndrăzni să se apropie de zebră ca să nu fie mîncat el însuşi de cei 2k+1 lei existenţi în afara lui.

Răspuns:

Dacă avem un număr par de lei, zebra rămâne neatinsă, iar dacă avem un număr impar de lei, atunci zebra va fi mâncată de leul care ajunge cel mai repede la ea.

 

Mai poate fi luată în discuţie o situaţie interesantă relevată de Aurel Ionescu, Simona Popescu, Ady Nicolae şi Bogdan Burlacu. Aceea a simultaneităţii acţiunilor:

Pentru ca sunt lihniti, fiecare leu se va indrepta catre zebra dar, asigurandu-se ca nu va fi atacat.

Deci atunci cand vor ajunge toti cei n lei langa zebra, vor incepe sa manace in acelasi timp, astfel incat niciunul nu va mai ataca alt leu si nici nu va mai putea fi atacat.

Observatie: se va presupune ca n are o limita suficienta incat, ca spatiu fizic, ei sa aiba loc toti in jurul zebrei si sa poata manca din aceasta.