Soluţii corecte: Ady Nicolae,  Traian Dajma, Emil Claudiu Man, Angela Sandu, Jean Henry Berevoescu, Viorel Manta, Viorel Manta, Ioan Scutaru, Zoltan Szabo, Stefan Gatachiu, Alexandru Cohal, Aurel Ionescu.

 

Angela Sandu:

oana este cea a carei varianta nu e luata in calcul pentru ca e singurul numar impar.

raspunsul este 62 de pietre

A=2

62=64-2=60+2

62=68-6=56+6

 

Jean Henry Berevoescu:

62 pietricele

Diferentele A si B si distributia raspunsurilor sugereraza ca persoanele care gresesc, gresesc cu aceeasi cantitate, de-o parte si de cealalta a solutiei corecte.

Se deduce ca solutia corecta este media raspunsurilor celor cu diferenta A si media celor cu diferenta B. Avind in vedere ca 61 nu da o medie intreaga cu niciuna din celelalte raspunsuri, 61 este a 5-a persoana. Din ce ramine, trebuie considerate doua seturi: unul cu cea mai mare diferenta intre raspunsuri (56 si 68) si celalalt cu diferenta minima (60 si 64). Ambele dau media 62, care este raspunsul  corect.

 

Alexandru Cohal:

Estimările persoanelor pot fi dispuse într-un tabel pentru o mai buna vizualizare:

Persoană

 

Simina

 

 

 

Victor

Ioana

 

 

Jan

 

 

 

Bogdan

 

Număr de pietricele estimat

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

Observăm că diferența dintre estimările Siminei și a lui Victor este 4, aceeași ca diferența dintre estimările lui Bogdan și a lui Jan. În plus, diferența dintre estimările lui Victor și lui Jan este 4, ceea ce ne permite să alegem valoarea de la mijlocul estimărilor lor, 62, ca soluție a problemei întrucât:

  • diferențele dintre 62 și estimările lui Victor și a lui Jan sunt egale (2), ceea ce înseamnă că cei doi au greșit cu același număr de pietricele
  • diferențele dintre 62 și estimările Siminei și a lui Bogdan sunt egale (6), ceea ce înseamnă că cei doi au greșit cu același număr de pietricele. Acest număr de pietricele greșit este diferit de numărul de pietricele greșit de celelalte două persoane, Victor și Jan.