SoluĊ£ii corecte: Alin-Ionut Popa, Aurel Ionescu, Ady Nicolae, Viorel Manta, Zoltan Szabo, Emii-Claudiu Man, Cristian Daniel Balanoiu.

 

Alin-Ionut Popa:

Distanta pe care garda trebuie sa o parcurga pentru a putea vedea soldatul este de 30 de unitati.

Soldatul, notat cu S, face un unghi de 30 de grade fata de directia garzii si distanta pana la garda, notata cu G, este de 30 de unitati. Noi suntem interesati de noua pozitie a garzii, notata cu T. Garda atinge aceasta pozitie in momentul in care soldatul intra in campul ei vizual, adica unghiul GTS are valoarea de 15 grade. Deoarece stim ca unghiul facut de S cu directia garzii este de 30 de grade, rezulta ca unghiul SGT este de 150 de grade.

Unghiul SGT avand valoarea de 150 grade, unghiul GTS avand valoarea de 15 grade, rezulta ca unghiul GST are valoarea de 15 grade. Astfel, triunghiul SGT este isoscel, cu laturile GT si GS de aceeasi lungime. Drept urmare, garda trebuie sa mai parcurga inca 30 de unitati pentru a vedea soldatul. 

 

Viorel Manta:

Pentru a zari soldatul lui Daniel, garda ar trebui sa se deplaseze spre vest asa incat unghiul format de dreapa G-S (garda - soldat)  sa fie de 15 grade. In aceste conditii dreapra G1 -  S (unde G1 este pozitia spre vest din care garda poate zari soldatul) devine paralela cu dreapta initial G-S,

In triunghiul G1-G-S (care e isoscel pt ca are 2 unghiuri de baza de 15 grade) GS are 30 metri si trebuie sa fie egala cu G1-G.

Deci garda trebuie sa se deplaseze cu 30 metri spre vest pentru a putea zari pe soldatul lui Daniel.