Soluţii corecte:  Zoltan Szabo, Viorel Manta, Aurel Ionescu, Ionel-Vasile Pit-Rada, Emil Claudiu Man, Stefan Gatachiu

 

 

Aurel Ionescu:

Nu este posibil, pentru ca daca eliminam doua patratele opuse ele vor avea aceiasi culoare iar piesele de domino nu se pot aseza decat pe o patatica alba si pe una neagra.

Dar cum tabla noastra va avea 62 de patratele care nu sunt impartite egal (30 de o culoare si 32 de alta) rezulta ca nu poate fi acoperita cu piese de domino.

 

Emil Claudiu Man:

Știm că o tablă obișnuită de șah poate fi acoperită cu piese de domino în totalitate, tabla de șah având 8x8 pătrate, iar piesele de domino formate din 2 pătrate.

În cazul problemei noastre, am putea acoperi 6*8 din pătratele tablei cu piese de domino, acoperind astfel cele și cele 2 pătrate din colțurile existente. Având în vedere că nu mai avem pătrate în colțurile opuse vom rămâne cu 2x7 pătrate aflate opus unul de celălalt. Dintre acestea putem acoperi 6x1 pătrate pe fiecare rând dar vom rămâne cu 2 pătrate în plus. Deci problema nu are soluție.

 

Stefan Gatachiu:

Prin înlăturarea a două colțuri opuse se elimină două pătrate de aceeași culoare.

O piesă de domino, fie că este așezată pe orizontală, fie pe verticală, acoperă două pătrate de culori diferite.

Astfel, numărul de pătrate albe acoperite de piesele de domino este egal cu numărul de pătrate negre. Cum sunt 32 de pătrate de o culoare și 30 de pătrate de cealaltă culoare, rezultă că tabla modificată nu poate fi acoperită în totalitate cu piese de domino.