Soluţii corecte: Zoltan Szabo, Pit-Rada Ionel-Vasile, Ady Nicolae, Aurel Ionescu, Andrei Teodor Popa, Ionel Dobre, Ioana Anca Ilie, Emil Cludiu Man
Zoltan Szabo:
1. Solutia “şmecheră” ce se bazează pe jocul de cuvinte:
Cata bere se obtine daca se porneste cu o cantitate de cereale care ar fi corespunzatoare pentru 10 litri de bere?
Răspuns: 10 litri, pentru că s-a pornit cu o cantitate de cereale necesară obţinerii cantităţii a 10 l de bere.
2. Soluția matematică pas cu pas:
a. Se pornește cu cantitatea x.
b. obținerea malțului crește cantitatea cu 0.5%=1 / 200
x+ x/200 = 201x / 200
c. macinarea scade cu 0.5%=1 / 200
201x / 200 - 201x / 40.000 = 39.999x / 40.000
d. fierberea scade cu 0.3% = 3 / 1000
39.999x / 40.000 - 119.997x / 40.000.000 = 39.879.003x / 40.000.000
e. fermentarea creste cu 0.4 % = 1 / 250
39.879.003x / 40.000.000 + 39.879.003x / 10.000.000.000 = 10.009.629.753x / 10.000.000.000
f. imbutelierea scade cu 0.2%= 1/500
10.009.629.753x / 10.000.000.000 - 10.009.629.753x / 5.000.000.000.000 = 4.994.805.246.747x / 5.000.000.000.000
Deci dintr-o cantitate x de cereale se obține după procesul de fabricație 4.994.805.246.747x / 5.000.000.000.000 litri de bere.
Înlocuind x cu valoarea 10 obţinem:
4.994.805.246.747 * 10 / 5.000.000.000.000 = 9.989610493494 litri de bere.
3. Soluţia cumulativă:
a. Se pornește cu cantitatea de 10 litri.
b. obținerea malțului crește cantitatea cu 0.5%
factor de multiplicare: 100,5/100
c. macinarea scade cu 0.5%=1 / 200
factor de multiplicare: 99,5/100
d. fierberea scade cu 0.3% = 3 / 1000
factor de multiplicare: 99,7/100
e. fermentarea creste cu 0.4 % = 1 / 250
factor de multiplicare: 100,4/100
f. imbutelierea scade cu 0.2%= 1/500
factor de multiplicare: 99,8/100
Pornind de la cantitatea de 10 l se obţin:
10*(100,5/100)* (99,5/100) * (99,7/100) *(100,4/100)* (99,8/100)=
10* 1,005 * 0,995 * 0, 997 * 1,004 * 99,8 = 9.989610493494 litri de bere.
Ady Nicolae:
In cazul ideal 10kg de cereale se transformă în 10 litri de bere.
1.Obţinerea malţului – 10 + 0.5 * (10/100) = 10.05 l
2.Măcinarea: 10.05 – 0.5 * (10.05/100) = 9.99975 l
3.Fierberea: 9.99975 – 0.3 * (9.99975/100) = 9.96975075 l
4.Fermentarea: 9.96975075 + 0.4 * (9.96975075/100) = 10.00962975 l
5.Imbutelierea: 10.00962975 – 0.2 * (10.00962975/100) = 9.98961049 l