Soluţii corecte primite de la Szabo Zoltan şi Camelia Muşetescu.

O soluţie incompletă: Emil Claudiu Man.

1. Zoltan Szabo:

Dacă Indiana Jones poate să simtă starea comutatoarelor (avem comutatoare de tip sus-jos), atunci el poate scăpa folosind maxim 5 manevre. 

Să numim cele patru găuri ale mecanismului: susjos, stânga, dreapta. Este clar că printre cele patru comutatoare există cel puțin unul cu orientarea "sus", și cel puțin unul cu orientarea "jos".

1. Prima dată el va introduce mâinile în stânga și dreapta:

    1a. dacă simte configurația "sus"-"jos" sau "jos"-"sus", atunci ambele comutatoare le va orienta către "sus".

        Dacă nu s-a deschis ușa, atunci, fără să ținem cont de rotația găurilor, putem avea una din următoarele două configurații: "sus"-"jos"-"sus"-"jos" respectiv "sus"-"sus"-"sus"-"jos". 

        2. În următorul pas el va introduce mâinile din nou la stânga și dreapta.

        2a. dacă simte cel puțin un comutator în starea "jos" ("jos"-"jos", "sus"-"jos" sau "jos"-"sus"), atunci realizează configurația "sus"-"sus" și astfel toate cele 4 comutatoare le-a uniformizat și ușa camerei se deschide.

        2b. dacă simte configurația "sus"-"sus", conștientizează că e vorba de aceleași comutatoare pe care le-a schimbat în pasul anterior, dar care nu au realizat deschiderea ușii, și va schimba starea lor în "jos"-"jos".

        Dacă s-a deschis ușa atunci atunci el este liber, iar dacă nu, el va conștientiza că starea celor 4 comutatoare în acest moment este "sus"-"jos"-"jos"-"jos" (fără să ținem cont de rotație). 

            3. În pasul următor va încerca din nou stânga și dreapta:

            3a. dacă a reușit să nimerească comutatorul "sus", atunci îl schimbă în "jos" și ușa camerei se deschide.

            3b. dacă starea comutatoarelor este "jos"-"jos", atunci se va schimba starea în "sus"-"jos", iar cele 4 comutatoare vor avea configurația "sus"-"sus"-"jos"-"jos".

                4. În pasul următor va introduce mâinile în stânga și sus și va schimba starea celor două comutatoare.

                4a. dacă erau două comutatoare în aceeași stare, atunci a reușit să obțină 4 comutatoare identice și ușa se va deschide.

                4b. dacă cele două comutatoare aveau două stări diferite, atunci configurația era "sus"-"sus"-"jos"-"jos" și se va transforma în "sus"-"jos"-"sus"-"jos".

                    5. Ca ultim pas:  va introduce mâinile în stânga și dreapta unde va găsi două comutatoare identice. Schimbând starea acestora se obține configurația care deschide ușa camerei. 

Celelalte două cazuri rămase se pot trata în paralel:

(1. Prima dată el va introduce mâinile în stânga și dreapta:)

    1b. configurația “sus”-“sus” va fi transformată în “jos”-“jos”,

    1c. configurația “jos”-“jos” va fi transformată în “sus”-“sus”.

            Dacă nu se deschide ușa, în cazul 1b avem configurația “jos”-“jos”-”jos”-“sus” iar în cazul 1c avem “sus”-“sus”-“sus”-“jos”

        2. Introduce mâna în stânga și dreapta

        2a. dacă a găsit cele două comutatoare diferite, le uniformizează cu celelalte două, luând în considerare că se află în cazul 1b sau 1c, astfel ușa se va deschide.

        2b. dacă a nimerit comutatoarele pe care le-a reglat în pasul anterior, atunci le va transforma în “jos”-“sus”. Astfel cele patru comutatoare vor fi în configurația “sus”-“sus”-“jos”-“jos”

            3. În pasul următor va introduce mâinile în stânga și sus și schimbă starea celor două comutatoare.

            3a. dacă a nimerit două identice, atunci ușa se deschide

            3b. dacă a nimerit două diferite, atunci configurația se schimbă în “sus”-“jos”-“sus”-“jos” și urmează ultima mutare:

                4. Introduce mâna în stânga și dreapta, unde va găsi două comutatoare identice. Schimbând starea acestora se obține configurația care deschide ușa.

 

2. Camelia Muşetescu:

Pasul 1: introduce ambele maini in doua gauri alaturate si pune comutatoarele in aceeasi pozitie, sa presupunem ca pe pozitia "sus"; daca nu se deschide usa inseamna ca cel putin un comutator e pe pozitia "jos";

Pasul 2: introduce ambele maini in gaurile celelalte si pune comutatoarele pe pozitia "sus"; daca usa nu se deschide inseamna ca un singut comutator este pe pozitia "jos";

Pasul 3: introduce ambele maini in doua gauri opuse si se asigura ca un comutator e pe pozitia "sus", iar celalalt e pe pozitia "jos"; deci in acest moment doua comutatoare sunt pe pozitia "sus" si doua pe pozitia "jos";

Pasul 4: introduce ambele maini in doua gauri alaturate si schimba pozitia comutatoarelor, indiferent de pozitia pe care le gaseste; <