B. Exprimare palindromică

Râul Sebeș este un afluent al râului Mureș. Putem spune deci, că „Sebeș tot o apă e.” Considerând fără diacritice, propoziția „Sebes tot o apa e” este formată numai din cuvinte palindrom.  Cerința este să găsiți o propoziție sau frază (logică, cu sens) cât mai lungă formată din cuvinte, de asemenea cât mai lungi, palindrom.

Criteriu de notare: valoarea propoziției se calculează ca suma pătratelor lungimilor cuvintelor folosite. Propoziția dată ca exemplu are valoarea 45.

Notarea se va face gradual în funcție de cea mai bună soluție găsită de rezolvitori.

Sursa: problema originală (Szabó Zoltan)

Mai multe informații: https://ro.wikipedia.org/wiki/Palindrom

 

B. Palindromic phrasing

The Sebeș River is a tributary of the Mureș River. So we can say that "Sebeș is still water." („Sebeș tot o apă e.”). Without diacritics, the sentence only contains palindrome words. Find a sentence or phrase (with meaning) as long as possible consisting of palindrome words, also as long as possible.

Scoring criterion: the value of the sentence is calculated as the sum of the squares of the lengths of the words used. The sentence given in the example values 45.

The scoring will be done gradually from the best solution found by the solvers.

Source: original puzzle (Szabó Zoltan)

More information: https://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:English_palindromes

Vezi comentarii
Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii
ruxandra

Important: Frazele / propozitiile trebuie sa aiba logica si sa fie corecte dpdv gramatical. Nu se accepta nume proprii decat daca sunt nume cunoscute / intalnite in mod constant. Cuvintele care se repeta sunt considerate o singura data in calculul valorii.

Pana in acest moment, cele mai bune solutii primite sunt o fraza de valoare 596 si o propozitie de valoare 336.


ruxandra

Update: am primit o fraza de valoare 1007.


ruxandra

Ca punctaj, vom lua in considerare situatia cea mai favorabila pentru rezolvitor, considerand separat propozitiile si frazele.

Mai exact, va primi punctaj maxim si rezolvitorul care va da valoarea maxima pentru o propozitie (indiferent de valoarea celei mai bune solutii pentru fraze).


bjh

Ma "omoara" problemele astea palindromice... :-)


ruxandra

Update: am primit o propozitie de valoare 472 (exceptand solutia propusa de dl Zoltan Szabo care a propus spre rezolvare si problema, de valoare 906). Ca info, tot dl Zoltan Szabo a dat si o fraza de valoare 1008.


ruxandra

Pentru ca am primit intrebari / sugestii pe aceasta tema (acum dar si la alte probleme deschise), nu se va face punctarea procentual in functie de valoarea gasita (adica daca val. max. este 1000 si valoarea urmatoare gasita este 100, nu se va acorda un punctaj de 100, respectiv 10). Cea mai buna valoare gasita se puncteaza maxim, apoi gradual in jos pentru celelalte solutii (dar nu procentual - daca diferenta dintre valoarea maxima si celelalte este foarte mare diferenta de punctaj devine majora). De aceea, va invitam sa transmiteti solutii, chiar daca nu sunt foarte apropiate de cea mai buna solutie pana in momentul respectiv.