C. Aceeasi pictura

"Ah, o precizare", completeaza profesorul de desen. “Va rog sa colorati exact 20 de patrate 1x1, nici mai mult, nici mai putin.” “Putem sa avem in final mai multi aceeasi pictura?” intreaba curioasa Maria. “Desigur, dar doar prin intamplare…” Care este probabilitatea ca cel putin 2 elevi din clasa sa aiba in final aceeasi pictura? (Se considera ca in clasa sunt 30 de elevi si nu este nimeni absent;  Pentru ca plansa are deja o agatatoare, nu se considera rotatiile, altele decat cea identica, ca fiind aceeasi pictura).

Sursa: problema originală (Ruxandra F. Olimid)

Vezi comentarii
Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii
vioman99

Cele 20 de patrate sunt in conditiile in care colturi sau laturi care nu se ating (conditiile din textul pb precedente)?


pitrada

Posibilitate inseamna probabilitate, ca valoare reala din intervalul [0;1]?

Sau inseamna numarul posibilitatilor?

 


ruxandra

"Cele 20 de patrate sunt in conditiile in care colturi sau laturi care nu se ating (conditiile din textul pb precedente)?" Nu, aceea era doar o idee a lui Daniel, profesorul ii lasa sa coloreze "dupa plac" :)

 

"Posibilitate inseamna probabilitate, ca valoare reala din intervalul [0;1]?" Da, am modificat textul problemei ca sa fie clar. Multumesc!

 


Stefan

Am mai multe întrebări: 1. Fiecare din cei 30 de elevi folosește câte două culori?; 2. Picturile să fie identice ca formă (adică grupul de 20 de pătrate colorate să fie același) sau se ține cont și de culorile folosite? Adică o pictură colorată cu roșu și galben să fie identică cu o pictură colorată cu albastru și portocaliu, culorile corspunzând între ele: roșu cu albastru și galben cu portocaliu sau invers. Mulțumesc!