Profesorul intra in clasa si isi cere scuze pentru intarziere.  Se aseaza la catedra si striga catalogul.

 

A. Catalog

In catalog, elevii sunt trecuti in ordinea alfabetica a numelui de familie, fara diacritice (se considera alfabetul simplu, cu 26 de litere). Exista bineinteles litere din alfabet pentru care nu exista niciun elev al carui nume sa inceapa cu acea litera. Distributia elevilor dupa prima litera a numelui de familie este astfel incat:

  1. Daca prima litera a numelui este o vocala, atunci numarul de elevi corespunzator vocalei este dublu fata de numarul de elevi de la litera precedenta;
  2. Daca nu se aplica regula 1 si o litera lipseste, atunci numarul de elevi de la litera urmatoare descreste cu 1 fata de numarul de elevi de la litera anterioara.
  3. Daca nu se aplica niciuna dintre regulile de mai sus, atunci numarul de elevi de la o litera ramane acelasi cu numarul de elevi de la litera anterioara.
  4. Numarul de elevi din prima jumatate a catalogului (literele A-M) este egal cu numarul de elevi din a doua jumatate a catalogului (literele N-Z), adica 15 pentru ca in clasa sunt 30 de elevi.

Puteti spune pentru fiecare litera a alfabetului cati elevi au nume de familie care sa inceapa cu litera respectiva?

Sursa: problema originală (Ruxandra F. Olimid)

Vezi comentarii
Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii
szabozoltan
  1. Daca o litera lipseste, atunci numarul de elevi de la litera urmatoare descreste cu 1 fata de numarul de elevi de la litera anterioara.

Aceasta regula se refera si la o vocala? 


ruxandra

Regulile se aplica in ordine, am editat textul problemei ca sa fie clar.


vioman99

Pentru litera A, nu inteleg care ar fi litera precedenta?


ruxandra

Nu exista o litera precedenta, literei A ii pot corespunde orice numar de elevi, daca aceasta conduce la o solutie corecta.