B. Chibrituri

Isi lasa haina in cuier, se descalta si intra in bucatarie. Vede cateva bete de chibrit, probabil ramase de cand a pregatit cafeaua de dimineata:

“Ciudat” spune Petru, “pot sa misc 6 bete de chibrit astfel incat sa formez 5 patrate care nu se suprapun deloc. Cum procedeaza el?

Sursa: LT UK

 

B. Matches

He puts his coat in the hanger, gets his shoes off and goes to the kitchen. He sees some matches, most probably staying there from this morning, when he prepared the coffee:

“Strange” sais Petru, “I can move 6 matches to form 5 squares that do not overlap. How?

Source: LT UK 

Vezi comentarii
Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii
szabozoltan

Se accepta solutii cu mai putine bete?

 


ruxandra

Da, betele de care nu este nevoie se pot aseza separat langa si astfel fac parte din figura finala.


szabozoltan

Cu ajutorul a 12 bete putem construi un patrat de latura 2 (8 bete) iar cu celelalte 4 bete asezandu-le in interiorul patratului astfel incat sa formeze un '+' de dimensiuni 2x2, se vor forma alte 4 patrate de latura 1.

In imaginea noastra tebuie sa miscam doar cele 4 bete ce formeaza patratul de jos, si pozitinandu-le potrivit,obtinem acel patrat de latura 2 cu 4 patate de latura 1 in interior, deci avem 5 patrate cu miscarea a 4 bete.

 

Daca se permite ruperea betelor, atunci putem rezolva probleme si cu mutarea a 3 bete. Cel mai de sus bat al patratului de jos ramane nemiscat, cate un bat se aseaza vertical la stanga si la dreapta, iar un bat rupt in doua parti egale se va pune la prelungirea laturii orizontale incomplete in stanga si in dreapta.

 

 

 


ruxandra

Multumim pentru observatii, foarte interesante si corecte. Problema presupune insa obtinerea a 5 patrate care nu se suprapun, fara ruperea betelor de chibrit. Am editat textul problemei ca sa exprime ca nu este permisa suprapunerea patratelor.


Ady

Este obligatoriu sa fie mutate cele 6 bete? Multumesc!


ruxandra

Daca exista solutii si cu mai putine mutari, se accepta :)