Motto: Mai bine aprinzi o lumânare decât să blestemi întunericul. (proverb chinezesc)

B. Blestemul călugărilor

          Într-o mânăstire izolată,  77 călugări - extraordinar de deştepţi - se întâlnesc pentru rugăciune numai odată pe zi, la amiază. Dar şi atunci, fiind legaţi prin jurământul tăcerii ei nu comunică niciodată unul cu altul, sub nici o formă..

De asemenea, mânăstirea nu dispune de nici o modalitate de reflexie a imaginilor (oglinzi, luciu de apă etc).

La începutul lunii ianuarie, un blestem cumplit loveşte mânăstirea. Cel puţin un călugăr este atins de acest blestem - şi călugării ştiu acest lucru, fiind avertizaţi de texte din cărţile vechi ale lăcaşului.  Călugării atinşi de blestem au un punct roşu pe frunte; este singurul semn, nici un călugăr neputând afla - prin simptome sau pirn semne de la ceilalţi - dacă el însuşi este sau nu sub povara blestemului. În momentul în care află acest lucru, pentru binele mânăstirii, călugărul trebuie să-şi ia viaţa cu mâinile lui, la ora 7 seara.

          În primele 7 zile nu s-a întâmplat nimic. Totuşi, în seara celei de-a şaptea zi de la apariţia blestemului, o parte din călugări s-au sinucis.

Câţi călugări au murit şi cum au aflat ei că sunt blestemaţi ?

 

Sursă: http://www.science4all.org

Vezi comentarii
Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii
aatanasiu

Au circulat multe probleme similare (eu o cunosc pe cea cu sotii si sotiile infidele)

Rog pe cei care au si aceste versiuni, sa le trimita in zona acasta de comentarii.


szabozoltan

Un mare sultan avea la curtea sa 12 intelepti. El a auzit ca exista in regatul sau un om foarte intelept si i-a oferit sa intre in randul inteleptilor sai. Acesta a refuzat si atunci sultanul l-a invitat la curte sa-i testeze pe cei 12 intelepti. Acesta accepta. Ii strange pe toti 12 intr-o camera si le pune o cutie in fata. Il da pe primul afara si ii pune in cutie o piatra pretioasa (rubin sau diamant). Ceilalti au vazut ce i s-a pus acestuia in cutie. Apoi il cheama inapoi si il da pe al 2-lea afara si face acelasi lucru.

Dupa ce termina cu fiecare le spune: "Cei ce au diamante sa vina la mine" . Nimeni nu se ridica. In acest moment sultanul se supara , ii face pe toti idioti, dar mai marele intelept zice: "Stai sultane , ca nu s-a terminat testul". Sultanul se linisteste. Dupa 10 min iar zice: "Cei ce au diamante sa vine la mine" . Iar nu se ridica nimeni. Face acest lucru timp de o ora ( adica de 7 ori) si pana la a 7-a strigare nimeni nu se ridica. La a 7-a cei care aveau diamante se duc la sultan, fara nici o greseala. 
Cate diamante si cate rubine erau si cum au procedat?

Preluare de www.pro-didactica.ro, http://www.pro-didactica.ro/forum/index.php?forumID=14&ID=23871


szabozoltan

O altă variantă:

3 înțelepți dorm sub un copac. Un copil trece pe lângă ei și din glumă, cu o cretă colorată, desenează pe fruntea lor câte un cerc. 

Se trezesc în același timp, fiecare dintre ei vede că cineva a glumit cu cei doi colegi de-ai lui și i-au desenat pe frunte câte un cerc colorat. Toți trei răbufnesc în hohote. După un scurt timp, unul dintre ei încetează să mai râdă.

La ce s-a gândit?


bburlacu

Postez aici varianta data de szabozoltan:

Varianta problemei cu sotiile infidele:

Intr-un sat de poveste orice barbat stie cand oricare din sotiile celorlalti barbati este infidela, dar nu stie daca a lui este infidela. Fiecare din barbatii din sat are o logica perfecta si stie in plus ca toti ceilalti barbati au o logica perfecta. Legea satului stipuleaza ca atunci cand un barbat poate dovedi ca sotia lui este infidela, trebuie sa o impuste inainte de apusul soarelui in aceeasi zi, iar toti barbatii din sat respecta intotdeauna legea. 

Intr-o zi, primarul satului anunta ca exista cel putin o sotie infidela in sat. Primarul spune intotdeauna adevarul si toti barbatii au incredere deplina in el. Dupa 6 zile in sat se aud impuscaturi. Cate sotii infidele erau in sat?

 Paul Halmos: "Problems for Mathematicians, Young and Old"

preluat de pe www.prodidactica.ro, http://www.pro-didactica.ro/forum/index.php?forumID=14&ID=23871