C. Ciocolata

Meciul se termina si colegii ies din bar. La iesire, unul dintre ei primeste o tableta de ciocolata si se hotaraste sa o imparta cu ceilalti. Aceasta este de forma 4 x 8 patratele. Pentru ca Radu nu este mare amator de dulciuri, el doreste numai 2 patratele. Restul de 30 de patratele se impart in mod egal intre 6 colegi (fiecare primeste cate 5 patratele). Cum se poate taia / rupe ciocolata folosind un numar minim de taieri (o taiere este o ruptura / taiere pe un singur nivel, adica nu se pot suprapune mai multe bucati pentru a se taia / rupe simultan)?

Sursa: problema originală (Ruxandra F. Olimid), insipata dupa o problema similara de pe mathisfun.com

 

C. Chocolate Bar

The game is over and the colleagues go out of the bar. At the exit, one gets a chocolate bar and decides to split it with the others. The chocolate bar is 4 x 8 pieces. Because Radu does not like sweets so much, he only wants 2 pieces. The rest of 30 pieces are split equally between 6 colleagues (each gets 5 pieces of chocolate). How can the chocolate bar be cut using a minimum number of cuts (a cut is performed on one level only, so cutting in stacks in not acceptable)?

Source: original problem (Ruxandra F. Olimid), after a similar problem on mathisfun.com

Vezi comentarii
Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii
RazorBest

Taieturile se pot face in orice plan?

Tabletele de ciocolata trebuie sa ramana intregi?


ruxandra

Da, patratelele trebuie sa ramana intregi. Taieturile nu se pot face decat in mod normal (nu pe inaltimea bucatii de ciocolata, ci doar pe lungime si latime).