Petru cumpara jocul si iese din librarie. In fata librariei este un stand de biciclete publice, pus la dispozitie de primarie. Tanarul foloseste cardul de acces si ia o bicicleta. Este oarecum in intarziere la munca si ajunge mult mai repede cu bicicleta.

 

B. Bicicleta (10%)

Pentru a ajunge la munca, Petru trebuie sa urce, apoi sa coboare un deal (distanta parcursa la urcare si la coborare este aceeasi). El urca pe deal cu o viteza constanta de 30km/h. Coborarea este mai rapida, Petru pedaland cu o viteza constanta de 60 km/h. Care este viteza medie a lui Petru?

Sursa: problema originală (Adrian Atanasiu)

 

Petru buys the game and steps out. Before the shop there is a rack of bicycles, provided by the city hall. The young man uses his access card and takes one bicycle. He is close to be late for work and using a bicycle would be much faster te get there.

 

B. Bicycle (10%)

To get to work, Petru must first go up, then go down a hill (the distance going up and going down is the same. He goes up the hill with a constant speed of 30km/h. He goes down faster, with a constant speed of 60 km/h. Which is the medium speed of Petru?

Source: original problem (Adrian Atanasiu)

Logheaza-te in site pentru a trimite solutii si comentarii